Üretim Yönetim Sistemi (MES)
Akıllı fabrika uygulamalarında Üretim Yönetim Sistemi (MES); üretim sürecinde gerçekleşen tüm aktivitelerin kontrolünü sağlamak ve üretim çıktısını optimize etmek için kullanılan bir sistemdir. Bu doğrultuda, MES; üretimden uygun yöntemler ile veri toplanmasını ve bu verilerin şirket bünyesindeki diğer bilgi sistemlerinden (ERP v.b.) alınacak verilerle bir araya getirilerek platforma aktarılmasını sağlar. Platforma aktarılan bu veriler tasarlanan grafikler ve raporlar ile istenilen şekilde anlık olarak takip edilebilir. Genellikle ek sensör ihtiyacı olmadan yalnızca gösterimine ihtiyaç duyulan veriler toplanır ve sunulur.
Ne Katar?
- Ek donanım ihtiyacını minimumda tutarak, eski veya yeni her makinadan veri alma olanağı sağlanır.
- Firmalara uygun maliyetlerle, tak-çalıştır mantığıyla çözüm sunulur.
- Kullanıcı dostu arayüz tasarımları ile anlık ve her yerden veri takibi imkanı sağlanır.
- Duruşlar, fire oranları gibi üretimi olumsuz etkileyen faktörler görülür.
- Fabrikanın kapasite potansiyeli ortaya çıkarılır.
- Fabrika genelinde ve makine özelinde verimlilik takip imkanı sunulur.
- Kararların bireylere bağlı değil, veriye bağlı alınması sağlanır.
Dijital İkiz
Dijital İkiz, MES’e oranla daha kapsamlı bir veri toplama çalışmasının yapıldığı ve makinenin PLC’sine gelen tüm verilerin toplandığı bir çözümdür. Dijital İkiz uygulamasında, üretime etki eden tüm sistemlerden (operatör, makine, sensör, ERP, v.b.) toplanan veriler tek çatı altında bir araya getirilir ve gerçek zamanlı olarak sunulur. Bu oluşturulan büyük veri, görsellerle desteklenerek istenilen her yerden takip edilebilir ve üretim tesisinin nasıl ve ne verimlilikte çalıştığı gösterilir. Akıllı fabrika uygulamalarına geçişte Dijital İkiz çalışması veri anlamlandırma çalışmalarına giden yolun ilk adımıdır. Bu aşamada toplanan verilerin detaylı, kaliteli ve kesintisiz olması oldukça önemlidir.
Ne Katar?
- Üretimden gelen tüm veriler tek çatı altında toplanır.
- Kullanıcı dostu arayüz tasarımları ile anlık ve her yerden veri takibi imkanı sağlanır.
- Duruşlar, fire oranları gibi üretimi olumsuz etkileyen faktörler görülür.
- Fabrikanın kapasite potansiyeli ortaya çıkarılır.
- Fabrika genelinde ve makine özelinde verimlilik takip imkanı sunulur.
- Kararların bireylere bağlı değil, veriye bağlı alınması sağlanır.
- İlerleyen süreçte yapılacak Yapay zeka çalışmaları için uygun zemin oluşturulur.
Dinamik Planlama
Dinamik Planlama Sistemi tesislerde gerçekleşen tüm operasyonları ve üretim süreçlerini anlık olarak izleyebilme esnekliği kazandırır. Bu sistemin amacı, manuel olarak yürütülen üretim planlama süreçlerini optimize etmektir. Dinamik Planlama sistemi, arka planda çalışan bir algoritma ile termin sürelerini baz alır. Fabrikadaki bir ürünün siparişten itibaren hangi süreçlerden geçmesi gerektiğini göz önünde bulundurarak planlamayı otomatik olarak yapar. Akıllı Fabrika uygulamasıyla tesisiniz optimal teslim tarihleri sunan bir yapıya dönüşür.
Ne Katar?
- Manuel operasyonlarda yaşanan aksamaların önüne geçilir.
- Zaman bazlı gecikmeler azaltılır.
- Sipariş teslim sürelerinin optimize edilmesi ile birlikte müşteri memnuniyeti arttırılır.
- Termin sürelerinde yaşanan sapmaların önüne geçilerek olası maliyetler engellenir.
Statik Simülasyon
Statik Simülasyon uygulaması, üretim süreçlerinin farklı senaryolarda veya süreçlere farklı değişkenler eklendiğinde nasıl tepki vereceğini ölçme imkanı sunar. Akıllı fabrika uygulamalarında süreçlere ne gibi eklemeler veya çıkarmalar yapılırsa verimliliğin artacağı, hangi değişkenlerin hattaki akışı olumsuz yönde etkileyeceği simüle edilir. Böylece üretimi durdurmaya gerek kalmadan süreç optimizasyonu çalışmaları yapılabilir.
Ne Katar?
- Yeni bir hat veya makine eklenmesi durumunda üretimi durdurmadan bu eklemenin etkilerini simüle etme imkanı sunulur.
- Farklı senaryolar test edildiğinde oluşacak öngörülen OEE, üretilebilecek toplam adet, darboğaz makine gibi bilgileri görme şansı tanınır.
- Alınacak kararların deneme yanılma ile değil, test edilerek en doğru şekilde alınması sağlanır.
Kestirimci Bakım
Kestirimci Bakım uygulaması üretimden toplanan geçmiş ve gerçek zamanlı verileri analiz eder. Böylece üretimin aksamasına sebep olabilecek durumlar henüz gerçekleşmeden önce müdahale edilebilir. Günümüzde kullanılan birçok bakım uygulaması arızaların neden oluştuğunu veya ne zaman oluşacağını öngörme noktasında eksik kalırken Kestirimci Bakım uygulaması bu arızaların nasıl giderileceği ile ilgili çözüm sunar. Yeterli miktarda ve iyi kalitede veri toplandığı takdirde Kestirimci Bakım uygulaması makinenin hangi bölgesinde ne gibi bir sorun yaşanacağını da önceden uyarılar ile haber veren bir uygulamadır.
Ne Katar?
- Bakım planlaması optimize edilir.
- Plansız duruş sayısı sıfıra yaklaştırılır.
- Bakım için harcanan süreler azaltılır.
- Üretimde yaşanan kesintilerin önüne geçilir.
- Bakım maliyetleri ciddi oranda düşürülür.
Kestirimci Kalite
Günümüzde üretim tesislerindeki en büyük masraf kalemlerinden birisini ürün kalitesinde yaşanan problemler oluşturmaktadır. Ürün kalitesinde oluşan tutarsızlıklar, üretim sürecinde yer alan etkenlerin etkilerinin bilinmemesi, üretim takip sisteminin sadece veri toplama ile sınırlı kalması, ürün kalitesinin sadece üretim sonrası kontrol edilmesi gibi birçok sebebe bağlanabilir. Kestirimci Kalite, içinde çalışan yapay zeka algoritmaları sayesinde ürün kalitesini üretim sürecinin her anında sorgulayan bir yapı kurar ve üretim esnasında oluşabilecek kalite problemlerini, oluşma nedenleriyle birlikte kullanıcıya gerçek zamanlı olarak raporlar . Bu sayede çıkacak ürünün kalitesi henüz üretim başlamadan tahmin edilebilir ve istenilen seviyeye getirilmesi için gerekli önlemler alınabilir.
Ne Katar?
- Üretimde kaliteye etki eden tüm faktörler ortaya çıkarılır.
- Kök neden analizleri ile kaliteye etki eden ve birbiriyle ilişkili etmenler bulunur.
- Fire oranlarını azaltarak kalite yükseltilir ve standardize edilir.
- Kalitede yaşanan bir problemin kök nedeni birkaç dakikada tespit edilerek süreçlerin aksaması önlenir.


SCADA SIZMA TESTİ
SCADA sistemleri genelde uzun yıllar boyunca çalışacak bir tasarıma ve çok sınırlı hizmet kesintilerine tahammül edebilecek bir yapıya sahiptirler. Ayrıca doğası gereği oldukça önemli hizmetlerin kontrolünü gerçekleştirmektedirler. Bu durum saldırganların motivasyonlarını son 10 yılda SCADA sistemlerine doğru çevirmiştir. Saldırganlar, verilerin ifşa edilmesi veya imha edilmesi gibi sınırlı etkilerin yanında tesisin kontrolü ile üretimi kesintiye uğratmak, ekipmanlara ve çevresine fiziksel zarar vermek gibi birçok etkiyi de ortaya çıkarabilir.
Red Team ekibi SCADA sistemleri üzerinde bilinen zafiyetler başta olmak üzere inceledikleri sistemlere özel olarak yapıya özel birçok güvenlik testini gerçekleştirir. Bu güvenlik testleri için global standartları referans almaktadır. Testleri ve raporlama süreçlerini EPDK uyumlu olarak gerçekleştirmektedir.